Opruimen


De meeste huizen van vrienden en bekenden waar ik kom zijn netjes. Zelfs al stap ik ergens onaangekondigd binnen dan nog is het gezellig en opgeruimd.


Maar als ik in datzelfde huis binnenstap als fotograaf dan is er iets geks aan de hand. Opeens zie ik de krant op tafel, de afstandsbediening van de tv op de bank, de kabels in de hoek, het etensbakje van de poes, kindertekeningen op de koelkast, grote familieportretten een prullenbak onder tafel.


Helemaal niet erg in het normale leven maar op de foto gaat het storen. We zijn natuurlijk ook vreselijk verwend, alle beelden die we zien, alle reclamefoto's zijn fantastisch voorbereid en fenomenaal in beeld gebracht. Dat is inmiddels de norm.


Maar zoals niemand opeens een fotomodel is zo is uw huis ook niet zomaar gereed om in de spotlights te staan. Daar moet eerst wat 'make-up en een goede kapper' aan te pas komen.


Helemaal niet gek dus dat ik door vermoeide bezige huiseigenaren ontvangen word die net niet klaar zijn en nog snel de vloer in de hal willen dweilen en het kinderspeelgoed in de garage zetten.


Voor de meeste mensen is het een hele klus het hele huis gereed te hebben voor de fotoreportage. Opluchting is er ook: "Wat ben ik blij dat er al een hoop is weggedaan voor de verhuizing" en "Eindelijk zijn de plinten vastgezet" tot een spijtig: "Nu is het huis eindelijk zoals ik het al jaren wilde hebben."


Zodra ik klaar ben daalt de rust weer neer met de verzuchting: "Gelukkig, alles kan weer terug".

En dat klopt...tot de eerste bezichtiging.

28 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven